Λιζέττα Νικολάου (Ελισάβετ Κατικαρίδου) 1948 - 2023

Λιζέττα Νικολάου (Ελισάβετ Κατικαρίδου) 1948 – 2023

Λιζέττα Νικολάου (Ελισάβετ Κατικαρίδου) 1948 - 2023

Λιζέττα Νικολάου (Ελισάβετ Κατικαρίδου) 1948 – 2023
 
Με μεγάλη λύπη μάθαμε για το θάνατο της Λιζέττας Νικολάου μετά απο ατύχημα. Η ποντιακής καταγωγής Λιζέττα Νικολάου (Ελισάβετ Κατικαρίδου) ήτανε Ελληνίδα ερμηνεύτρια του ελληνικού τραγουδιού.
 
Γεννήθηκε στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης το 1948. Οι γονείς της ήταν Πόντιοι πρόσφυγες από τον Καύκασο. Ξεκίνησε την καριέρα της τραγουδώντας παραδοσιακά δημοτικά και λαϊκά τραγούδια. 
 
Ερμήνευσε τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, ενώ πρωτοπαρουσιάστηκε με μεγάλους δημιουργούς και ερμηνευτές, τον Γιάννη Μαρκόπουλο, τον Βασίλη Τσιτσάνη, τον Χαράλαμπο Γαργανουράκη, τη Βίκυ Μοσχολιού, την Δήμητρα Γαλάνη και άλλους.
 
Άρχισε την καριέρα της από την Θεσσαλονίκη. Συνεργάστηκε με τον Στράτο Διονυσίου και βρέθηκε στην Αθήνα για να συνεργαστεί με τον κορυφαίο, Γιάννη Μαρκόπουλο. Άφησε το δικό της στίγμα στο ελληνικό τραγούδι ερμηνεύοντας το τραγούδι “Της Γερακίνας Γιος” του Βασίλη Τσιτσάνη. 
 
Το 1985 παρουσίασε τον πρώτο της ποντιακό δίσκο με παραδοσιακά τραγούδια “Ποντιακά Τραγούδια με την Λιζέττα Νικολάου” μαζί με τους κορυφαίους καλλιτέχνες Γιώργο Αμαραντίδη, Μιχάλη Καλιοντζίδη, Γιάννη Αραματανίδη και Γιώργο Γευγελή. Ταυτόχρονα παρουσιάζει τηλεοπτικές εκπομπές στην ΕΡΤ με γενικό τίτλο “Το Μεγάλο Χρέος” με θεματολογία την ποντιακή παράδοση με μεγάλη επιτυχία. 
 
Το 1992 κυκλοφορεί ο δεύτερος προσωπικός της ποντιακός δίσκος με παραδοσιακά τραγούδια “Τέρεν Μάνα Πως Χορεύω” με τον Γιώργο Αμαραντίδη. 
 
Το 1997 συμμετέχει στον δίσκο “Ποντιακή Ραψωδία” με τον Στέλιο Καζαντζίδη, Χάρρυ Κλυνν, Στάθη Νικολαϊδη, Πίτσα Παπαδοπούλου, Τάκη Βαμβακίδη και Γιώργο Ατματσίδη, σε στίχοι και μουσική του Μάκη Ερημίτη. Την συνοδεύει στη λύρα ο Γιώργος Αμαραντίδης. 
 
Η πιο πρόσφατη συμμετοχή της ήτανε στον δίσκο “Αροθυμώ και Τραγωδώ” με παραδοσιακά τραγούδια μαζί με τους καλλιτέχνες Σταύρος Αβράμογλου, Μελίνα Ασλανίδου, Σοφία Παπάζογλου, Σταμάτη Γονίδη, Ζωή Παπαδοπούλου και Μελίνα Χατζηκαμάνου. Λύρα και ενοχήστρωση του Χρήστου Καλιοντζίδη. 
 
Το 1978 η Λιζέτα Νικολάου είχε παντρευτεί με τον πολιτικό και δημοσιογράφο Γιώργο Λιάνη και είχαν αποκτήσει μαζί ένα γιο, τον Αλέξανδρο. Το 1983 το ζευγάρι πήρε διαζύγιο, και έκτοτε η Νικολάου δεν έκανε άλλο γάμο.
 
Απεβίωσε αιφνίδια στις 11 Αυγούστου 2023, νοσηλευόμενη σε ιδιωτικό θεραπευτήριο του Πειραιά, μετά από ατύχημα (πτώση από σκάλες) που υπέστη λίγες ημέρες πριν σε καφετέρια.
Εκφράζουμε τα θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια μας για το θάνατο της. Ευχόμαστε καλό παράδεισο και κουράγιο στους οικείους της. 
 
Έγραψε στο οπισθόφυλλο του δίσκου της η Λιζέττα Νικολαόυ:
 
“Όταν μυστικά μέσα μου γεννιόταν η επιθυμία μου να γίνω τραγουδίστρια ταυτόχρονα γεννιόταν και ο ανήμερος πόθος να τραγουδήσω τα τραγούδια της ράτσας μου. Είμαι περήφανη για την ποντιακή μου καταγωγή.
 
Οτιδήποτε αληθινό και βαθύ κρύβει μέσα του ο Ελληνισμός έχει θεριέψει στις ιστορίες της φίλης μου. Το μητρικό νανούρισμα για μένα είναι ακόμα συνδεδεμένο μέσα στο μυαλό μου με την ποντιακή λύρα. Είχα χρέος, “Μεγάλο Χρέος”, να τραγουδήσω κάποτε αυτά τα τραγούδια. Πρόκειται για διαμάντια της μουσικής λαϊκής μας παράδοσης που με τους αιώνες δεν έχασαν τίποτα από τη δύναμη και τη λάμψη τους. 
 
Αποδίδουν το έπος, τις μεγάλες προσδοκίες, τους διωγμούς, το λυρισμό, την αγάπη και τον έρωτα, που τόσο μοναδικά τραγούδησε ο λαός μας. Τα δικά μου τα μάτια είναι πάντα ανοιχτά και άγρυπνα μέσα στις παραδόσεις και τις παρακαταθήκες που άφησε σαν μία κιβωτό ο ποντιακός λαός στην Ελλάδα. 
 
Δεν πρόκειται μόνο για τα τραγούδια. Πρόκειται για την ίδια μας την ιστορία όπως έρχεται και μας εμπιστεύεται μυστικά μέσα από τα βάθη του χρόνου ότι το να είσαι Έλληνας είναι κάτι μοναδικό.
 
Τραγουδώντας αυτά τα τραγούδια πιστεύω ότι έγινα αυτό που ήθελα να γίνω και είμαι αληθινά ευτυχισμένη που το μεγάλο προσωπικό μου χρέος ταυτίστηκε με το “Μεγάλο Χρέος” του ποντιακού λαού σε αυτό που λέμε Ελληνισμό.”
 
Καλό Παράδεισο, Λιζέττα Νικολαόυ.
 
Δισκογραφία: Ποντιακά Τραγούδια με την Λιζέττα Νικολάου (1985)
Λιζέττα Νικολάου (Ελισάβετ Κατικαρίδου) 1948 - 2023

Radio Trapezounta Boston
Dedicated to the Musical Traditions of Hellenic Pontos

🔴https://www.radiotrapezounta.com
🔴https://www.trapezounta.com
🔴http://bit.ly/RadioTrapezountaBoston

© [Ioannis Apazidis], [Trapezounta.com] and [RadioTrapezounta.com], [2018].Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this site’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to [Ioannis Apazidis], [Trapezounta.com] and [RadioTrapezounta.com], with appropriate and specific direction to the original content.
© [Ιωάννης Απαζίδης], [Trapezounta.com] και [RadioTrapezounta.com], [2018].Η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η επανάληψη αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον δημιουργό ή / και τον ιδιοκτήτη αυτού του ιστότοπου απαγορεύεται αυστηρά. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα και σύνδεσμοι με την προϋπόθεση ότι θα δοθεί πλήρης και σαφής πίστωση στους [Ιωάννης Απαζίδης], [Trapezounta.com] και [RadioTrapezounta.com], με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση στο αρχικό περιεχόμενο.