Ποντιακά τραγούδια «Eντάμα» με τους Argatia Ensemble

Ποντιακά τραγούδια «Eντάμα» με τους Argatia Ensemble

Ποντιακά τραγούδια «Eντάμα» με τους Argatia Ensemble

Ποντιακά τραγούδια «Eντάμα» με τους Argatia Ensemble
του Θανάση Γιώγλου – από την σελίδα Ogdoo.gr
 
Ο πρώτος και υπέροχος δίσκος της μουσικής ομάδας Αργατεία από την Θεσσαλονίκη
 
Πριν από λίγες ημέρες έφτασε στα χέρια μου η πρώτη δισκογραφική δουλειά της μουσικής ομάδας Αργατεία από την Θεσσαλονίκη, με τίτλο «Εντάμα», που στην ποντιακή διάλεκτο σημαίνει «μαζί».
 
Ο δίσκος περιλαμβάνει οκτώ τραγούδια από τη μουσική παράδοση των ελληνικών κοινοτήτων του Πόντου και ένα από την Αρμενία, σε εμπνευσμένες διασκευές από τα μέλη των «Αργατεία» που είναι οι Έλσα Μουρατίδου (τραγούδι), Κώστας Καλούσης (τραγούδι), Φίλιππος Κεσαπίδης (ποντιακή λύρα), Θανάσης Κουλεντιανός (κανονάκι), Γιάννης Καρακαλπακίδης (ακουστικό μπάσο), Onur Senturk (ποντιακή λύρα, τουλούμ, μπαγλαμά) και Στέλλα Καμπουρίδου (καβάλ).
 
Τα τραγούδια του cd
 
1) Νοσταλγικό (Στίχοι: Ελληνόφωνες κοινότητες της σημερινής Τραπεζούντας /
στίχοι ρεφραίν: Σάββας Τσενεκίδης /μουσική: Yusuf Cemal Keskin / διασκευή: Φίλιππος Κεσαπίδης, Θανάσης Κουλεντιανός)
2) Ζύγανα (Μουσική – στίχοι: παραδοσιακοί, διασκευή Φίλιππος Κεσαπίδης, Στέλλα Καμπουρίδου)
3) Σάλαμα (Μουσική: παραδοσιακή Τραπεζούντας, διασκευή: Χρήστος Τάσιος, Γιάννης Καρακαλπακίδης, Φίλιππος Κεσαπίδης)
4) Γαράσαρης (Μουσική – στίχοι: παραδοσιακοί, διασκευή: Φίλιππος Κεσαπίδης)
5) Ψυς πέταγμα (Μουσική – στίχοι: παραδοσιακοί, διασκευή: Αργατεία)
6) Πατρίδαμ’ Σούρμενα (Μουσική: Παραδοσιακό Τραπεζούντας, στίχοι: παραδοσιακοί, διασκευή: Αργατεία)
7) Τας και μπαμ (Μουσική: παραδοσιακό, διασκευή: Αργατεία, Παύλος Τσακαλίδης)
8) Αρμένικο (Μουσική: Θανάσης Κουλεντιανός, στίχοι: Σοφία Καραχάλιου)
9) Punk Τόνιας – Ντερουλέ (Στίχοι: Ηalil Mustafa, μουσική: παραδοσιακή, διασκευή: Θάνος Γκουντάνος, Φίλιππος Κεσαπίδης)
 
Οι ηχογραφήσεις και το mastering πραγματοποιήθηκαν από τον Τίτο Καρυωτάκη, οι φωτογραφίες και το artwork είναι της Σοφίας Καμπλιώνη και του Χρήστου Αθανασίου.
 
Λίγα λόγια για το cd:
 
Όπως πολύ εύστοχα σημειώνει στο ένθετο ο Δρ. Νίκος Μιχαηλίδης: «Ακούγοντας τη μουσική της Αργατείας αισθάνομαι πως αυτό το εντάμα, η ανθρώπινη συντροφικότητα και η ζεστασιά της κοινότητας αναβλύζουν μέσα από κάθε τραγούδι».
 
Είναι ιδιαίτερα παρήγορο, το ότι στη σημερινή εποχή μια ομάδα από νέους ανθρώπους σκύβει με ευλάβεια πάνω από το συγκεκριμένο υλικό και παρουσιάζει μια δουλειά που, κατά τη γνώμη μου, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα έργα των σπουδαίων λυράρηδων και τραγουδιστών του Πόντου. Ίσα – ίσα που νομίζω πως αυτός, ο σημερινός ήχος, μπορεί να «περάσει» ευκολότερα στα αυτιά και τις ψυχές των νεότερων ακροατών, σε σχέση με τις πρωτότυπες, «σκληρές» εκτελέσεις με τον κεμεντζέ και το νταούλι.
 
Οι ενορχηστρώσεις, που έφεραν τα τραγούδια στο σήμερα, χωρίς την επικράτηση του «κιτς», έπαιξαν τον σημαντικότερο, ίσως, ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα, σε συνδυασμό βέβαια με τις ερμηνείες των τραγουδιστών και τις επιδόσεις των ξεχωριστών μουσικών.
 
Δε νομίζω πως χρειάζεται να γράψω κι άλλα λόγια ή περαιτέρω μουσικολογικές αναλύσεις για αυτό τον υπέροχο δίσκο. Έτσι κι αλλιώς μπορείτε να τον απολαύσετε ολόκληρο στο youtube και να σχηματίσετε τη δική σας άποψη.
 
 
 
Ποντιακά τραγούδια «Eντάμα» με τους Argatia Ensemble

Radio Trapezounta Boston
Dedicated to the Musical Traditions of Hellenic Pontos

🔴https://www.radiotrapezounta.com
🔴https://www.trapezounta.com
🔴http://bit.ly/RadioTrapezountaBoston

 

© [Ioannis Apazidis], [Trapezounta.com] and [RadioTrapezounta.com], [2018].Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this site’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to [Ioannis Apazidis], [Trapezounta.com] and [RadioTrapezounta.com], with appropriate and specific direction to the original content.
© [Ιωάννης Απαζίδης], [Trapezounta.com] και [RadioTrapezounta.com], [2018].Η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η επανάληψη αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον δημιουργό ή / και τον ιδιοκτήτη αυτού του ιστότοπου απαγορεύεται αυστηρά. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα και σύνδεσμοι με την προϋπόθεση ότι θα δοθεί πλήρης και σαφής πίστωση στους [Ιωάννης Απαζίδης], [Trapezounta.com] και [RadioTrapezounta.com], με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση στο αρχικό περιεχόμενο