ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ “ΜΝΗΜΗ ΠΟΝΤΟΥ” 20 ΜΑΪΟΥ 2018 ΕΡΤ2

ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ “ΜΝΗΜΗ ΠΟΝΤΟΥ” 20 ΜΑΪΟΥ 2018 ΕΡΤ2

Η εκπομπή “Άξιον Εστί” με παρουσιαστή τον Βασίλη Βασιλικό στο τηλεοπτικό κανάλι ΕΡΤ2 παρουσιάζει το αφιέρωμα “Μνήμη Πόντου” τιμώντας την μνήμη της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Οι προσκεκλημένοι είναι όλοι ποντιακής καταγωγής, με ερευνητικό έργο για το ποντιακό ζήτημα.

Οι προσκεκλημένοι είναι:

Ο Νίκος Μιχαηλίδης, ανθρωπολόγος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Πρίνστον και μέλος του διδακτικού προσωπικού του ΑΠΘ, συνομιλεί με τον Βασίλη Βασιλικό για το ιστορικό και πολιτισμικό πλαίσιο της εκτόπισης των Ποντίων, καθώς και για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πολιτιστικής τους παράδοσης, όπως η μουσική.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Πασχάλης Κιτρομηλίδης, μας παρουσιάζει το εμβληματικό πεντάτομο έργο του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών «Η Έξοδος», εκ του οποίου οι τρεις τόμοι αφιερώνονται στη μετακίνηση πληθυσμών από τον Πόντο.

Η νεαρή Μαρία Προκοπίδου, μας παραδίδει ένα χρονικό αναμνήσεων, μια ιστορική αναδρομή από την Άτρα του Πόντου, γενέτειρα σημαντικού αριθμού των προσφύγων της Αριδαίας. Η προσεγμένη καταγραφή μαρτυριών, ηθών και εθίμων, βασισμένη σε χειρόγραφα και ακουστικό υλικό από τους πρόσφυγες πρώτης γενιάς, αποδεικνύει το ζωηρό ενδιαφέρον των νεότερων γενεών Ποντίων για τις ρίζες τους.

Ο συγγραφέας και διδάκτωρ Κοινωνιολογίας Αντώνης Παυλίδης, με αφορμή το πρόσφατο μυθιστόρημά του με τίτλο «Χαλαμονή» (ποντιακή λέξη που σημαίνει χαλασμός, καταστροφή), μας ταξιδεύει από τα τέλη του 19ου αιώνα στην Τραπεζούντα ώς τη σημερινή εποχή, μέσα από τη συγκλονιστική πορεία μιας οικογένειας, βασισμένη σε αληθινά γεγονότα.

Ο δικηγόρος Παναγιώτης Γιαταγαντζίδης προσεγγίζει και τεκμηριώνει το θέμα της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Επίσημες πηγές:
http://webtv.ert.gr/promo/20mai2018-axion-esti/
http://press.ert.gr/2018/05/15/%CE%B5%CF%81%CF%842-%CE%B1%CE%BE%CE%B9%CE%BF%CE%BD-%CE%B5%CF%83%CF%84%CE%B9-%CE%BC%CE%BD%CE%AE%CE%BC%CE%B7-%CF%80%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%BF%CF%85-20-05-2018/

Radio Trapezounta Boston
Dedicated to the Musical Traditions of Hellenic Pontos

Radio Trapezounta Boston on Social Media:

?https://www.radiotrapezounta.com
?https://trapezounta.com
?https://tunein.com/radio/Radio-Trapezounta-Boston-s301498/
?https://www.facebook.com/radiotrapezounta/
?https://twitter.com/trapezounta
?https://www.instagram.com/iapaz/
?https://www.pinterest.com/radiotrapezount/
?https://www.youtube.com/apazogli
?https://plus.google.com/+JohnApazidis

© [Ioannis Apazidis], [Trapezounta.com] and [RadioTrapezounta.com], [2018].
Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this site’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to [Ioannis Apazidis], [Trapezounta.com] and [RadioTrapezounta.com], with appropriate and specific direction to the original content.
© [Ιωάννης Απαζίδης], [Trapezounta.com] και [RadioTrapezounta.com], [2018].
Η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η επανάληψη αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον δημιουργό ή / και τον ιδιοκτήτη αυτού του ιστότοπου απαγορεύεται αυστηρά. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα και σύνδεσμοι με την προϋπόθεση ότι θα δοθεί πλήρης και σαφής πίστωση στους [Ιωάννης Απαζίδης], [Trapezounta.com] και [RadioTrapezounta.com], με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση στο αρχικό περιεχόμενο.