17/05/13 ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ: ΧΡΟΝΗΣ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ

Ένα ταξίδι στη μνήμη και στην ιστορία
 Κυριακή 19.5.13, ώρα 19.00
Η ιστορία του Πόντου μέσα σε ένα δίσκο ακτίνας (cd)
Ο Χρόνης Αμανατίδης, καλεσμένος της παραγωγού Αρριέττας Παλιατσάρα στην έκτακτη εκπομπή αφιερωμένη στην ημέρα μνήμης της ποντιακής γενοκτονίας, με την γλυκιά φωνή του μας ταξιδεύει από τον αρχαίο μύθο στην σύγχρονη πραγματικότητα περνώντας μέσα στα μουσικά κύματα του Εύξεινου Πόντου συντροφιά με τους Γ. Σαρακενίδη και Ι. Βλασταρίδη (Τσανάκαλη)
Είναι ένα έργο με πολλούς συμβολισμούς που μας ταξιδεύει στο μύθο, την ιστορία, στα τραγικά γεγονότα του Ποντιακού ολοκαυτώματος. Μας μεταφέρει στην έξοδο των εναπομεινάντων θυμάτων της Γενοκτονίας και στη συνέχεια της ζωής. Είναι η Νίκη της ζωής επί του Θανάτου!
Όλη η ιστορία του έργου διαδραματίζεται σε ένα πανοϋρ (πανηγύρι) ή καλύτερα στο χοροστάσι της ζωής όπου ο ερμηνευτής και δημιουργός γίνεται ένα με τον ποιητή και συνθέτουν άλλους στίχους για τραγούδι χρησιμοποιώντας επωδούς και μουσικές φόρμες παραδοσιακές. Γίνεται ένα πάντρεμα του παλιού με το καινούργιο έτσι ώστε το ταξίδι της μνήμης και της ιστορίας να μην είναι οδυνηρό αλλά ευχάριστο και κατανοητό.
Την μουσική επιμέλεια έχει ο Χρόνης Αμανατίδης που μαζί με τον Μανώλη Καρπάθιο αναδεικνύουν τους χυμούς και τα νευρώδη ξεσπάσματα του ποντιακού μουσικού ιδιώματος.  Άλλη μια ευχάριστη έκπληξη που δείχνει συνέπεια και συνεχεία στον χώρο της παραδοσιακής μας μουσικής.
Χρόνης Αμανατίδης
Αροθυμω καί τραγωδω
Πόντος ε’ν’ άστρον φωτεινόν
Στίχοι-απαγγελία: Γ.Δ. Σαρακενίδης
Λύρα: Ιωάννης Βλασταρίδης-Τσανάκαλης 

Παραγωγή: Αρριέττα Παλιατσάρα
Κυριακή 19.5.13, ώρα 19.00
Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 και 95,6

19 ΜΑΪΟΥ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ