Tο δελτιο Τυπου της ΕΡΤ3 ΓΙΑ ΤΗ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΣΟΥΜΕΛΑ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΡΙΑ
ΤΜΗΜΑ ΤΥΠΟΥ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

————————–

————————–————————–————————–————————–————————-
ΑΓΓΕΛΑΚΗ 2, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 546 36, ΤΗΛ: 2310 299541, 299586 FAX: 299550
e-mail:[email protected]

Θεσσαλονίκη, 05-08-10

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δεκαπενταύγουστος
στην ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά του Πόντου
με την ΕΤ3

Η ΕΤ3 θα μεταδώσει σε απευθείας σύνδεση την πρώτη Θεία Λειτουργία μετά το 1922 στην Παναγία Σουμελά, που θα τελεσθεί ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο στο ιστορικό μοναστήρι του Πόντου, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Είναι η πρώτη φορά που Οικουμενικός Πατριάρχης προεξάρχει Θείας Λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά του Πόντου και αναμένεται χιλιάδες προσκυνητές από όλο τον κόσμο να προσέλθουν σε αυτή. Σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο της Τουρκικής Κυβέρνησης προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, παρέχεται άδεια στον προκαθήμενο της Ορθοδοξίας να τελεί Θεία Λειτουργία μία φορά το χρόνο ανήμερα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου στην Μονή της Παναγίας Σουμελά, η οποία σήμερα λειτουργεί ως μουσείο.
Το τρίτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης θα είναι παρόν στην ιστορική αυτή εξέλιξη για την αναγέννηση της λειτουργικής ζωής του μοναστηριού-συμβόλου του Ποντιακού Ελληνισμού, με μία αποστολή στην οποία συμμετέχουν οι δημοσιογράφοι Αιμίλιος Σαπρανίδης και Γιώργος Γεωργιάδης, ο σκηνοθέτης Κώστας Κουμαρίδης και ο διευθυντής παραγωγής Δημήτρη Βέττας.
Η μετάδοση της Θείας Λειτουργίας θα αρχίσει στις 10 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 12 το μεσημέρι.
Νωρίτερα, στις 8 παρά τέταρτο το πρωί, η ΕΤ3 θα μεταδώσει, για ακόμη μία χρονιά, σε απευθείας σύνδεση τον όρθρο στον Ιερό Ναό της Παναγίας Σουμελά στις πλαγιές του Βερμίου.