ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ ΡΙΖΑ Μ'

Ποντιακή Δισκογραφία: “Τραπεζούντα Ρίζα Μ'” (1980)

Ποντιακή Δισκογραφία:
"Τραπεζούντα Ρίζα Μ'" (1980)
Χρήστος Παπαδόπουλος - Χρήστος Χρυσανθόπουλος

Pontian Discography:
"Trapezounta Rizam" (1980)
Christos Papadopoulos - Christos Chrisanthopoulos

Ποντιακή Δισκογραφία:
“Τραπεζούντα Ρίζα Μ'” (1980)
Χρήστος Παπαδόπουλος – Χρήστος Χρυσανθόπουλος
 
Pontian Discography:
Trapezounta Rizam” (1980)
Christos Chrisanthopoulos – Christos Chrisanthopoulos
 
O δίσκος “Τραπεζούντα Ρίζα Μ'” κυκλοφόρησε το 1980 από τους Χρήστο Παπαδόπουλο και Χρήστο Χρυσανθόπουλο από την δισκογραφική εταιρία “ΕΛΛΗ” της Θεσσαλονίκης. Ο Χρήστος Παπαδόπουλος, γνωστός πλέον τραγουδιστής από το Φίλυρο της Θεσσαλονίκης, είχε ήδη 10 χρόνια στην δισκογραφία με γνωστές επιτυχίες συνεργάζοντας με καλλιτέχνες όπως τον Γιωργούλη Παπαδόπουλο και τον Κωστίκα Κωνσταντινίδη. Ο Χρήστος Χρυσανθόπουλος, με καταγωγή από το Κάτω Γραμματικό Έδεσσας, νέος λυράρης τότε, κάνει την αρχική του εμφάνιση στην δισκογραφία μαζί με τον Χρήστο Παπαδόπουλο, με τον οποίο θα γνωρίσει μεγάλη επιτυχία και δισκογραφικά αλλά και στο γνωστό ποντιακό κέντρο διασκέδασης “Ξενητέας” στη Θεσσαλονίκη. 
 
Γράφει στο εξώφυλλο του δίσκου ο Χρήστος Χρυσανθόπουλος:
 

“Τα χρόνια μ’ είν’ πολλά μικρά εγώ φαίνομαι γέρος…

Μ’ αυτό το δίστιχο πάντα ο πατέρας μου ξεκινούσε το τραγούδι, σ’ ένα σκοπό της Πατρίδας. Δίπλα του ακούγοντας τους νοσταλγικούς σκοπούς, φύτρωσε μέσα μου η αγάπη για τα τραγούδια και τους σκοπούς που συντρόφεψαν τόσες γενιές Ποντίων.

 

Παλιοί σκοποί που μιλούσαν για τον έρωτα, την φύση, την ξενιτιά, τον θάνατο. Γεννημένος εγώ στην Ελλάδα, στο Κάτω Γραμματικό Εδέσσης, χωρίς να έχω προσωπικές αναμνήσεις και θύμησες από τον Πόντο, προσπαθώ με τον πρώτο μου δίσκο, να ξαναζωντανέψω τους παλιούς καλούς σκοπούς. Παλιούς καλούς σκοπούς που ο πατέρας μου κράτησε στην καρδιά του και μ’ αυτούς με μεγάλωσε. Έτσι αυτός ο πρώτος μου δίσκος είναι δικός του.”

Οι στίχοι και οι μουσικές των τραγουδιών, αν και τα περισσότερα είναι παραδοσιακά, ανήκουν στον Χρήστο Παπαδόπουλο και τον Χρήστο Χρυσανθόπουλο. Τους συνοδεύουν οι μουσικοί Δημήτρης Τερζόπουλος στην κιθάρα (ο οποίος έκανε και μεγάλη καριέρα σαν λαϊκός τραγουδιστής) και ο Ροδόλφος (Ρούλης) Παπαδόπουλος στα κρουστά. 
 

Το τραγούδι που γνώρισε την μεγαλύτερη επιτυχία και είναι χιλιοτραγουδισμένο ως τις μέρες μας είναι “Τον πατέρα μ’ αγαπώ”:

“Τον πατέρα μ’ εγώ αγαπώ ασ’ εμέναν πολλά(-νι)
Την μάνά μ’ ερωθύμεσα, ευτάω παλαλά (-νι)

Απόψ κι οψέ το βράδον, έμπρια μ’ έρθεν ο Χάρον
Τον θάνατον ΄κι ενούνιζα, τ’ εμετέρτς πως θα χάνω. “
 
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ ΡΙΖΑ Μ'

Radio Trapezounta Boston
Dedicated to the Musical Traditions of Hellenic Pontos

🔴https://www.radiotrapezounta.com
🔴https://www.trapezounta.com
🔴https://tunein.com/radio/Radio-Trapezounta-Boston-s301498/

 

© [Ioannis Apazidis], [Trapezounta.com] and [RadioTrapezounta.com], [2018].Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this site’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to [Ioannis Apazidis], [Trapezounta.com] and [RadioTrapezounta.com], with appropriate and specific direction to the original content.
© [Ιωάννης Απαζίδης], [Trapezounta.com] και [RadioTrapezounta.com], [2018].Η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η επανάληψη αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον δημιουργό ή / και τον ιδιοκτήτη αυτού του ιστότοπου απαγορεύεται αυστηρά. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα και σύνδεσμοι με την προϋπόθεση ότι θα δοθεί πλήρης και σαφής πίστωση στους [Ιωάννης Απαζίδης], [Trapezounta.com] και [RadioTrapezounta.com], με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση στο αρχικό περιεχόμενο