12/01/14 ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ: ΣΤΕΛΙΟΣ ΧΑΛΚΙΔΗΣ

“Ο Ορφανόν ο Ανθρωπον” 
από το CD “Στελιος Χαλκίδης” (2002)
Τραγούδι – Λύρα: Στέλιος Χαλκίδης
Στίχοι – Μούσικη: Γρηγόρης Ζαζόπουλος
Ο Στέλιος Χαλκίδης γεννήθηκε στα Λευκόγεια Δράμας από γονείς Ποντίους το 1973. Τα πρώτα ακούσματα που είχε, ήταν από τον προπάππο του. Ξεκίνησε να παίζει λύρα στα 12 του με δάσκαλο τον Αλέκο Κουριανίδη. Η αιτία που ο Στέλιος Χαλκίδης ασχολήθηκε με την ποντιακή μουσική και παράδοση, ήταν η μητέρα του Κυριακή Χαλκίδου. Λατρεύει την μουισική της πατρίδος του, θέλει μέχρι τα βαθειά γεράματα του να διαδίδει την παράδοση του Πόντου τραγουδώντας και παίζοντας λύρα. 

Ο Γρηγόρης Ζαζόπουλος γεννήθηκε στο Μαυροδένδρι Κοζάνης στις 14 Ιουλίου, 1939. Μεγάλωσε ορφανός από πατέρα και μάνα στο ορφανοτροφείο της Φλώρινας και στο Παπάφειο της Θεσσαλονίκης. Φοίτησε ως ηλεκτρολόγος στον Ευκλείδη Θεσσαλονίκης. Από μικρός έπαιζε ακκορντεόν και ποδόσφαιρο (στον Άρη Πτολεμαϊδος) και μποξ αλλά δούλευε σαν κύριο επάγγελμα ως ηλεκτρολόγος στη ΛΙΠΤΟΛ Πτολεμαϊδας που αργότερα έγινε ΔΕΗ.  Ταυτόχρονα όμως έπαιζε ως αρμονίστας και ακκορντεονίστας μουσική σε διάφορες εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα. Το 1980 πήγε στην Αμερική στις πώλεις Νέα Υόρκη, Φιλαδέλφεια, Βοστώνη και Norwalk με την Εύξεινο Λέσχη Πτολεμαϊδας και συνόδεψε τους χορευτές με το συγκρότημά του.
Ο Γρηγόρης Ζαζόπουλος έχει τρία παιδιά: τον Αλέκο τον τραγουδιστή (σπούδασε γεοπόνος), τον Βασίλη τον μουσικοσυνθέτη (σπούδασε χημικός μηχανικός) και την Σημέλα την καθηγήτρια στα φιλολογικά μαθήματα. Η συζηγός του Γρηγόρη, η Ελευθερία Ζαζοπούλου, πρώην νοσοκόμα τώρα ασχολείται με τα οικιακά.
Ο Γρηγόρης ζει από την εφηβική του ηλικία στην Πτολεμαϊδα όπου έχει και το δικό του σπίτι. Με την υγεία του είναι μια χαρά. Είναι άνθρωπος που δεν κάθεται καθόλου, σε σημείο που αν δεν έχει τι να κάνει χαλάει κάτι για να το επιδιορθώσει! Τώρα είναι συνταξιούχος.

(Το βιογραφικό του κ. Χαλκίδη είναι από το ένθετο του δίσκου. Το βιογραφικό του κ. Ζαζόπουλου είναι από την σελίδα Trapezounta.com και ευχαριστούμε θερμά τον Βασίλη Ζαζόπουλο για τα βιογραφικά στοιχεία του πατέρα του.)