ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΧΑΡΙΕΣΣΑΣ – 2η ΓΙΟΡΤΗ ΓΗΣ 02 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Η Εύξεινος Λέσχη Χαρίεσσας, ο σύλλογος που οραματίστηκε και υλοποίησε πέρσι με μεγάλο ζήλο και μεράκι την 1η Γιορτή Γης, καινοτόμει και παρουσιάζει φέτος τις ” Λύρες της Ελλάδος” στην 2η Γιορτή Γης την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016, στις 8:30 το βράδυ στο γήπεδο ποδοσφαίρου της Χαρίεσσας Νάουσας. Για πρώτη φορά οι λύρες του Πόντου, της Κρήτης και της Θράκης παντρεύονται και συνθέτουν το ταξίδι της μουσικής μέθεξης σε ένα εκρηκτικο μείγμα με την παράδοση, την γευσιγνωσία των πολιτισμών και την ανάδειξη των Ημαθιώτικων καρπών. 

Η “Γιορτή Γης”έχει ως κυρίαρχο σκοπό την ανάδειξη των καρπών της Ημαθιώτικης Γης, δίνοντας την ευκαιρία της γευσιγνωσίας των προϊόντων μας στους παρευρισκόμενους αλλά και να αναδείξει την πλούσια πολιτιστική μας παράδοση με κυρίαρχο θέμα τη λύρα με δοξάρι, την ποικιλία των μορφών της και την ιδιαίτερη κατα τόπους παρουσίαση της στην Ελληνική μουσική παράδοση. 

Τα μουσικά θέματα και τα τραγούδια που έχουν επιλεγεί για την παράσταση είναι τα χαρακτηριστικότερα του ρεπερτορίου της λύρας κάθε τόπου και θα παρουσιαστούν πλαισιωμένα από κατάλληλα συνοδευτικά όργανα και ερμηνευμένα από ντόπιους και καταξιωμένους τραγουδιστές. Την εικόνα θα ολοκληρώνουν οι χορευτές των τεσσάρων συλλόγων, της Ευξείνου Λέσχης Χαρίεσσας,της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας, του συλλόγου Κρητικών Ημαθίας, του Όμιλο Περιβάλλοντος και Πολιτισμού “Αράπιτσας” Νάουσας, οι οποίοι θα παρουσιάζουν τους χορούς που αντιστοιχούν σε κάθε περιοχή, ντυμένοι με πιστά αντίγραφα αυθεντικών τοπικών ενδυμασιών. 

Στη σκηνή θα παρευρεθούν περισσότεροι από ογδόντα χορευτές και δεκάδες μουσικοί προσφέροντας ένα επιβλητικό και ολοκληρωμένο θέαμα και ακρόαμα, μια συνεργασία σταθμό για την ιστορία του τόπου μας. 

Μετά το πέρας της μουσικοχορευτικής παράστασης ακολουθήσει γλέντι απο καταξιωμένους καλλιτέχνες της ποντιακής μουσικής.
Αλέξη Παρχαρίδη-τραγούδι, Παπαδοπουλου Βασιλική- τραγούδι, Μιχαηλιδης Αριστειδης- Λύρα, Νίκος Κοκκινίδης-Λύρα, Βαγγέλη Λάχανη-Νταούλι, Φουντουκίδης Δημήτρης Πλήκτρα.

Radio Trapezounta Boston
www.radiotrapezounta.com
Dedicated to the Musical Traditions of Hellenic Pontos