Το Η ΄Πανελλήνιο Συνέδριο για τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας


Το Η ΄Πανελλήνιο Συνέδριο για τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας

(άρθρο από την σελίδα www.trapezounta.com – 1η δημοσίευση 08 Δεκεμβρίου 2004)


Το Η ΄Πανελλήνιο Συνέδριο για τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας διοργανώθηκε από 26 έως 28 Νοεμβρίου στην αίθουσα τελετών του παλαιού κτιρίου της Φιλοσοφικής σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, από το ΑΠΘ, την Νομαρχία και το Δήμο Θεσσαλονίκης και την Επιτροπή Ερευνών του ΑΠΘ.

Το συνέδριο είχε τίτλο «Ο ελληνισμός της Μικράς Ασίας από την κλασσική αρχαιότητα έως τον εικοστό αιώνα. Πολιτική ιστορία και ιστορία του πολιτισμού» και συμμετείχαν επιστήμονες από όλη την Ελλάδα καθώς και από το εξωτερικό, οι οποίοι ανακοίνωσαν τα πορίσματα των τελευταίων ερευνών τους για τον Μικρασιατικό Ελληνισμό.

Το Συνέδριο ξεκίνησε με την συζήτηση για την ίδρυση Κέντρου Ιστορίας Ελληνισμού της Ανατολής στη Θεσσαλονίκη, στην οποία συμμετείχαν οι Σ. Καπετανόπουλος, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, ο Β. Καραμανλής, διευθυντής του πολιτιστικού κέντρου της Νομαρχίας, Ι. Τουλουμάκος καθηγητής ΑΠΘ και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, ο Α. Σαββίδης καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και η Α. Μελή- Παπαπαναγιώτου δημοσιογράφος, ενώ οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν αφηγήσεις προσφύγων και να περιηγηθούν στην έκθεση βιβλίων και φωτογραφιών για τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας.

Στο Συνέδριο παρουσίασαν, μεταξύ άλλων, εισηγήσεις οι Ι. Τουλουμάκος, καθηγητής ΑΠΘ με θέμα «η κλασσική αρχαιότητα στο έργο του Ελληνικού Φιλολογικού Συλλόγου Κωνσταντινουπόλεως», Α. Σαββίδης καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, «Η ίδρυση της αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας στη γεωργιανή ιστοριογραφία και λογοτεχνία», Ε. Πελαγίδης αν. καθηγητής πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας «Οικουμενικό Πατριαρχείο και Νεότουρκοι κατά το περιοδικό Εκκλησιαστική Αλήθεια 1908-1918», Σ. Ηλιάδου –Τάχου, Λέκτορας πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας «Από τη φαναριώτικη προστασία του μιλλέτ στον εθνικιστικό κρατισμό των Νεότουρκων», Π. Διαμάντης, Διδάκτωρ ιστορίας, Διευθυντής του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών στο ινστιτούτου για η μελέτη των γενοκτονιών του Πανεπιστημίου του Σίδνευ «Η περίπτωση των σχολών της Τραπεζούντας», Μ. Βαρβούνης, αν. καθηγητής ΔΠΘ, «Μικρασιατικός και σαμιακός μοναχισμός», Ε. Κεκρίδης αν. καθηγητής ΔΠΘ «Εκτοπισμοί των Ελλήνων του Πόντου (από Κερασούντα, Σαμψούντα και Κοτύωρα)», Λ. Ιστικοπούλου, Διδάκτωρ ιστορίας εκπαιδευτικός «Οι απαρχές της μικρασιατικής ταπητουργίας στην Ελλάδα», και Φ. Μαλκίδης Λέκτορας ΔΠΘ ««Το ελληνοτουρκικό σύμφωνο του 1930 και οι Μικρασιάτες πρόσφυγες. Πολιτική και κοινωνία στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου»,