Παιδεία -Εκπαίδευση στις αλησμόνητες πατρίδες της Ανατολής – Φάνης Μαλκίδης

Ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας από την αρχαιότητα μέχρι τη Μεγάλη Έξοδο
“Παιδεία -Εκπαίδευση στις αλησμόνητες πατρίδες της Ανατολής”
(άρθρο από την σελίδα www.trapezounta.com – πρώτη δημοσίευση: 21 Δεκεμβρίου 2005) 
 
 
Ένα πολύ σημαντικό και άρτια οργανωμένο συνέδριο πραγματοποιήθηκε από το Δήμο Νέας Ιωνίας και το ΚΕΜΙΠΟ. Το συνέδριο που έγινε στο πολύ όμορφο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Νέας Ιωνίας, όπου υπάρχει ένα πολύ ωραίο μουσείο Υφαντουργίας-Ταπητουργίας που διασώζει κομμάτια του μικρασιατικού πολιτισμού, τίμησαν με την παρουσία τους ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας, η Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Ευρώπης Ε. Γλύκατζη – Αρβελέρ, οι βουλευτές Ζαγορίτης και Κουλουμπής καθώς και πολίτες της Νέας Ιωνίας, γειτονικών δήμων καθώς και  από άλλα μέρη της Ελλάδας, οι περισσότεροι μέλη προσφυγικών σωματείων.
Το Συνέδριο προλόγισαν ο δήμαρχος Νέας Ιωνίας πρώην υπουργός και βουλευτής Γ. Χαραλάμπους και ο πρόεδρος του ΚΕΜΙΠΟ, και ψυχή του Συνεδρίου Χ. Σαπουντζάκης, οι οποίοι έδωσαν και τους βασικούς στόχους της μεγάλης αυτής συνεύρεσης των προσφύγων για  τη διατήρηση της μνήμης, που συνδυάστηκε με τις επιστημονικές ανακοινώσεις και την παρουσίαση  τραγουδιών  από τη Μικρά Ασία από το πνευματικό κέντρο του Δήμου Νέας Ιωνίας  και το Κέντρο Αιγαιακών Λαογραφικών και Μουσικολογικών Ερευνών  καθώς και του Θεατρικού Μονόπρακτου “Η ΣΙΠΥΛΙΝΑ” σε σκηνοθεσία Α. Παπαδόπουλου.  Ακόμη στο πλαίσιο του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν παιδαγωγικά εργαστήρια από για την Παιδεία και την Ιστορία της Μικράς Ασίας, ενώ το Συνέδριο στήριξαν η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας, και τα Σωματεία Σπάρτης, Αλαγιωτών Ινεπολιτών, Κασταμονιτών, Προκοπιέων και ο Ιωνικός Σύνδεσμος.
 

Στο συνέδριο, το οποίο το παρακολούθησε και τις τρεις ημέρες πολυπληθές ακροατήριο, μίλησαν οι Χ. Μπαμπούνης με θέμα: Η Εκπαιδευτική πραγματικότητα στη Μ. Ασία (1873-77). τόποι και κοινότητες, σύλλογοι και σχολεία.  Κ. Φωτιάδης : Η Εκπαίδευση στον Πόντο. Α. Παυλίδης: Οικουμενικό Πατριαρχείο και Οθωμανικό κράτος, κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Όψεις της εκπαίδευσης του Μικρασιατικού Ελληνισμού. Κ. Πιτσάκης : Ο Μικρασιατικός χώρος στην ιστορία της νεοελληνικής νομικής Παιδείας. Θ. Μαλκίδης : Κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της Ελληνικής Παιδείας στον Πόντο. Π. Κονόρτας : Η Οργάνωση της Εκπαίδευσης στην Οθωμανική Αυτοκρατορία (μέσα του 19ου-αρχές του 20ου αιώνα). Ο ρόλος και οι επιδιώξεις της Οθωμανικής διοίκησης.  Μ. Λίτινα: Το Παρθεναγωγείο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην Κωνσταντινούπολη.  Α. Παπαδοπούλου : Η Εκπαίδευση στη Μαγνησία της Μικράς Ασίας. Δ. Αντωνίου : Η Εκπαιδευτική κατάσταση στην περιοχή της Ελληνικής διοίκησης Σμύρνης 1919-1922. Λ. Ιστικοπούλου : Το Ελληνογερμανικό Λύκειο Κυριάκου Γιαννίκη και η Επαγγελματική Εκπαίδευση στη Σμύρνη, Ι. Παπαδόπουλος : Η εκπαίδευση στην Καππαδοκία από τις αρχές του 19ου αιώνα ως την ανταλλαγή των πληθυσμών.  Θ. Πυλαρινός : Μαργαρίτης Ευαγγελίδης και “Ανατολή” Α. Χρήστου  : Η ίδρυση του Πανεπιστημίου της Σμύρνης και ο Κων/νος Καραθεοδωρή (1873-1950).Χ. Σολδάτος : Η ζωή του υπόδουλου Μικρασιατικού Ελληνισμού, η συνδρομή των σχολείων και η συμβολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην οργάνωση της ζωής και της Παιδείας του. Χ. Σαπουντζάκης: Παιδεία-Εκπαίδευση στο χώρο της Μητροπόλεως Πισιδίας.

Δήμος Νέας Ιωνίας – Κέντρο Σπουδής και Ανάδειξης Μικριασιατικού Πολιτισμού (ΚΕΜΙΠΟ)
2ο Συμπόσιο