12o ΣΥΝΑΠΑΝΤΗΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ

12o ΣΥΝΑΠΑΝΤΗΜΑ
ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ
15,16,17,18 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010
ΨΗΦΙΣΜΑ
Εμείς οι 450 νέοι και νέες, εκπρόσωποι Ποντιακών Σωματείων συγκεντρωθήκαμε 15, 16, 17, 18 Ιουλίου 2010 στα υψώματα του Βερμίου για το «Συναπάντημα στην Παναγία Σουμελά». Μέσα από ποικίλες ομιλίες και παρουσιάσεις με θεματικές όπως η διατήρηση της ιστορικής μνήμης, η παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα, η οικολογία-το περιβάλλον, τεχνολογία και διαδίκτυο, σε συνδυασμό με κατάθεση απόψεων, ιδεών και προβληματισμού καταλήξαμε μέσα από διάλογο στα παρακάτω:
Για την 19η Μαΐου – ημέρα μνήμης
Απαιτούμε η 19η Μαΐου να καθιερωθεί ως ευρωπαϊκή μέρα μνήμης των θυμάτων του Κεμαλισμού, μιας πολιτικής πρακτικής που οδήγησε στις γενοκτονίες των λαών του Ευξείνου Πόντου και της Μικράς Ασίας.
Για την οικολογία
Ως συνειδητοποιημένοι νέοι αντιμετωπίζουμε ενεργά τα περιβαλλοντικά προβλήματα, ενημερωνόμαστε, τοποθετούμαστε και στηρίζουμε τις προσπάθειες για πράσινη ανάπτυξη και δεν μένουμε απλά θεατές στην κλιματική αλλαγή και στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας.
Για την Ποντιακή νεολαία
Αποτελεί για μας το Συναπάντημα ποντιακής νεολαίας που γιορτάζει φέτος (12) δώδεκα χρόνια ζωντανής και δυναμικής παρουσίας κάτι παραπάνω από μια σταθερά, έναν αδιάβλητο θεσμό γύρω από τον οποίο συγκεντρωνόμαστε κάθε χρόνο εκατοντάδες νέοι.
Μια προσομοίωση μιας ενεργής και ζωντανής κοινότητας, ένα μικρό πυρήνα μνήμης και συνέχειας του ποντιακού ελληνισμού που απευθύνεται και γίνεται πλέον κοινό κτήμα ολοκλήρου του ελληνισμού.
Ένα θεσμό για τον οποίο οι νεολαίοι αγωνιζόμαστε και συσπειρωμένοι, ακηδεμόνευτοι, αδιάσπαστοι και πιστοί στις αξίες και τα ιδανικά της ποντιακής παράδοσης κρατώντας την ποντιακή φλόγα άσβεστη. Ως συνεχιστές της ποντιακής παράδοσης βρισκόμαστε στο φάρο του ποντιακού ελληνισμού, την Παναγία Σουμελά όπου το φως και τα οράματα των κτητόρων συνεχίζουν σήμερα να φωτίζουν τις καρδιές μας και να μας μπολιάζουν με καινούριες ιδέες.
Για την ενότητα του Ποντιακού χώρου
Εμείς οι νέοι στηρίζοντας το έργο της Παναγίας Σουμελά επιμένουμε με βάση τη νομιμότητα στο αυτοδιοίκητο του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά με τη συμμετοχή και την παρουσία της εκκλησίας της Ελλάδος. Έτσι, απαιτούμε από όλους τους φορείς να συνεχίζουν να στηρίζουν το έργο της Σουμελιώτισσας, Κυράς του Πόντου, έργο που με τόσο κόπο και αγώνα όλες οι διοικήσεις του προσέφεραν διαχρονικά.
Στηρίζουμε το έργο του Μητροπολίτη Βεροίας- Ναούσης και Καμπανίας και τιμούμε την προσφορά και τη συμπαράστασή του στο συντελούμενο έργο, ζητώντας τη συμμετοχή του στα διοικητικά πράγματα του Ιδρύματος Παναγία Σουμελα.
Καλούμε την Πολιτεία σε συνεργασία με την Εκκλησία και τα Δ.Σ. του Σωματείου και του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» να ενισχύσει την πορεία του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά με σεβασμό προς το έργο που έχει συντελεστεί και έχει αγκαλιασθεί από τον Ελληνισμό στο συνολό του.
Ενισχύουμε, υποστηρίζουμε και προωθούμε με κάθε δυνατό τρόπο και ειδικά μέσα από αυτήν την συνάντηση των νέων την ενότητα του οργανωμένου ποντιακού χώρου στην πράξη και αντιτιθέμεθα σε ηγεμονικές και ωφελιμιστικές πρακτικές ώστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να καταθέσει ο ποντιακός ελληνισμός, αδιάσπαστο μέρος του συνόλου του ελληνισμού, την δική του δυναμική στη πορεία ανάκαμψης της Ελληνικής οικονομίας και αποκατάστασης του κοινωνικού κράτους και της αξιοπιστίας της πατρίδας μας.
Σταυρωτά στις Ρίζες…
Συσπειρωμένοι γύρω από το Προσκύνημα της <<Παναγίας Σουμελά>>.
Γαντζωμένοι στις Ρίζες του Πολιτισμού και της Παράδοσης μας.
12o ΣΥΝΑΠΑΝΤΗΜΑ
Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
Καστανιά 18-07-2010